Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Gerda Wilhelmina Götz-Bruin (Enschede, 9-3-1913- 4/5 mei 2001).

Gerda Wilhelmina Götz-Bruin (Enschede, 9-3-1913- 4/5 mei 2001). Gerda Wilhelmina Götz-Bruin was getrouwd met Johan Hendrik Götz (Bandoeng, 1913-1943). Johan Hendrik Götz studeerde voor de oorlog in Nederland aan de landbouwschool (waarschijnlijk in Deventer). Zijn vader was in de jaren twintig naar Nederlands-Indië vertrokken en werd directeur van de spoorwegen aldaar. Gerda en Johan Götz vertrokken vóór mei 1940 ook naar Nederlands-Indië. Johan werd planter op een theeplantage op Java, en was (onbekend in welke hoedanigheid of wanneer) in dienst van het KNIL. Tijdens de Japanse bezetting werd Johan gevangen genomen en tewerkgesteld (Birma-spoorlijn). In 1943 stierf hij aan de gevolgen Tyfus. Zijn vrouw Gerda werd met hun twee kinderen, zoon en dochter, geïnterneerd. Moeder en kinderen verbleven op enig moment in ieder geval in kamp Kareës (Bandoeng), maar werden van elkaar gescheiden. Gerda Götz was gedurende het grootste deel van de tijd ziek. In het kamp werd ze stiekem ‘s nachts gevoed door een verpleegster (mw. S. Rups) en haar dochter. Van de mat van een overleden kampbewoner maakte Gerda Götz in Kamp Kareës voor haar dochter matjes met kinderafbeeldingen. Na de bevrijding van Nederlands-Indië schreef Gerda Götz een brief naar familie/vrienden, waarin ze verslag deed van haar kamptijd, en gezondheidstoestand van haar zelf en de kinderen. Gerda Götz keerde in het voorjaar van 1946 met haar kinderen terug naar Nederland. Het archief bestaat uit een kampkaart met foto van G.W. Götz-Bruin, en een fotokopie van een naoorlogse brief.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19894
Trefwoorden
  • Egodocumenten
  • Strijdmacht, Knil
  • Rups, S.
  • Deventer
  • Internering
  • Götz-Bruin, G.W.
  • Götz, J.H.
  • Nederlands-Indië
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards