Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

2 foto's van Magdalene Henriëtte Friederichs (Amsterdam, 28 september 1917 - 8 maart 2004).

1936 - 1937

2 foto's van Magdalene Henriëtte Friederichs (Amsterdam, 28 september 1917 - 8 maart 2004). Oorlogsgetuige. 1. Foto [reproductie] van Magda Friederichs. De foto is gemaakt in 1936/1937, op de huwelijksdag van een familielid waar Magda Friederichs als gast aanwezig was. Op de foto verlaten bruiloftsgasten een gebouw. Magda Friederichs staat midden voor, met hoed op, gekleed in een donker mantelpak, donkere handschoenen, een licht (wit) overhemd en links op de borst een lichte bloemcorsage. Op de achterkant staan handgeschreven de jaartallen 1936 en 1937, en een stempel van fotograaf Cornelis Hageman, fotograaf in Rijswijk. 2. Groepsfoto [reproductie] met Magda Friederichs. Op de foto, vermoedelijk gemaakt in 1940, staat Magda Friederichs samen met nog 4 andere familieleden. Magda Friederichs staat op de foto als eerste van rechts, gekleed in donker mantelpak en donkere corsage op de linkerborstzijde. Magda Friederichs was de vriendin van Februaristaker Eduard Hellendoorn. Magda Friederichs was woonachtig op de Nieuwezijds Voorburgwal 163 in Amsterdam, waar haar ouders een winkel in horlogemakers gereedschappen hadden. Na de scheiding van zijn vrouw had Eduard Hellendoorn in 1938 intrek genomen in een woning aan de Singel 163, nabij de Nieuwezijds Voorburgwal. Vermoedelijk kregen Magda en Eduard rond 1940 een relatie. In januari 1941 trok Magda bij Hellendoorn in. Hellendoorn was lid van de CPN, waarvoor hij tussen mei 1940 en februari 1941 in de illegaliteit zat. Hij was actief betrokken bij de voorbereidingen voor de Februaristaking. Enige dagen na de staking werd Hellendoorn op zijn werk bij uitgeverij Elsevier gearresteerd. Op 13 maart 1941 werd hij samen met nog 17 andere verzetsmensen gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. In zijn afscheidsbrief noemde Hellendoorn Magda meerdere malen. In november 1941 verhuside Magda naar Haarlem, waar ze intrek nam bij haar oudste zus. In oktober 1944 trouwde ze met Franciscus Wilhelmus Thijssen, met wie ze na de oorlog enige jaren rondtrok met een mobiele bioscoop. In 1952 emigreerden ze naar Australië. Na hun scheiding keerde Magda eind jaren 50 weer terug naar Nederland, en ging in Haarlem wonen.

Vervaardiger
  • Cornelis Hageman
Plaats
Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19944
Trefwoorden
  • Friederichs, M.H.
  • Amsterdam
  • Hellendoorn, E.C.F.
  • Staking, Februaristaking
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards