Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Narrated (In)justice - Casus 1: De koloniale schadeclaims, Interview 20

Projectwebsite Narrated Injustice; URI=https://www.niod.nl/en/projects/narrated-injustice-compensation-policies-and-trans-generational-narratives-injustice
Collection Narrated injustice; URI=https://doi.org/10.17026/dans-ze8-yg84
Abdul Halik (1937) uit Bulukumba, reisde in 2014 met Shafiah Paturusi en Andi Monji naar Den Haag om voor de rechtbank te getuigen in verband met de executies in de dorpen Suppa en Bulukumba in Sulawesi, waar zij hun vaders hebben verloren. Zij eisten gelijke rechten op excuses en compensaties voor de kindslachtoffers met het argument dat het onrechtvaardig is geweest dat de Nederlandse rechter in 2011 alleen de weduwen heeft erkend: ‘We konden niet meer naar school gaan, we konden ons leven niet verbeteren’. In 2015 kregen zij van de rechter gelijk. Tegenwoordig helpt Halik Yvonne Rieger-Rompas van het Comité Nederlandse Ereschulden/ Komite Utang Kehormatan Belanda (KUKB). Als voormalig ambtenaar kent hij zijn weg in de bureaucratie en de archieven en hij vertelt hoe hij de onderzoekgegevens van de lokale slachtoffers verzamelt. In veel gevallen is het moeilijk om de identiteit van de slachtoffers vast te stellen; sommigen zijn, net als zijn vader, herbegraven en documentatie ontbreekt.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media