Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Kamp Amersfoort, interview 86

1923

Geïnterviewde (1923) is geboren in Amsterdam, hartje Jordaan. Zijn biologische vader was een Hongaarse componist, zijn moeder afstammelinge van Baron Van Heeckeren. Hij woonde met zijn moeder en zijn stiefvader en 2 broers en een zus. Al op jonge leeftijd zat hij in een koor op de Rozengracht in Amsterdam, in de Rozenkerk. Later was hij begeleider van Johnny Jordaan en Tante Leen, hij heeft ook in de klas gezeten met Johnny Jordaan. Na de MULO heeft hij op de Grafische School gezeten, hij kon heel goed tekenen. Na afronding van zijn opleiding startte hij als zetter bij een drukkerij in de Jodenbreestraat. De mensen daar hielpen Joden onderduiken via een luik onder de drukpers. Geïnterviewde heeft later het illegale Parool gezet. Vervolgens is hij ondergedoken in Den Haag voor de Arbeitseinsatz. Toen hij met musici op tournee ging, is hij bij een controle in Maastricht opgepakt en overgebracht naar Kamp Erika in Ommen. Dit beschrijft geïnterviewde als een vreselijk kamp, waar oud-frontsoldaten, gewonden, bewakers waren. De commandant Faure, een oud-buurman van zijn moeder, dacht dat geïnterviewde zijn zoon kon zijn en gaf hem een gemakkelijk baantje. Maar Johan moest naar Amersfoort, ondanks protest van Faure. In Amersfoort werd hij in het Jodencommando geplaatst. In het interview beschrijft hij dit commando gedetailleerd. Na enkele dagen wist hij zich te laten overplaatsen met hulp van de Lageroudste Toni. Voor de Kerst heeft hij tekeningen gemaakt van bewakers, die de tekeningen opstuurden naar hun vrouwen. Met Kerst gaf hij een concertje samen met Tonny Moore, ze speelden o.a. Stille Nacht, Heilige Nacht. In de NSF, Nederlandse Seintoestellenfabriek-commando, gezeten en daarna op transport naar Duitsland. Op station Amersfoort kreeg hij van een mevrouw een bijbeltje, dit ligt nog steeds op zijn nachtkastje. Geïnterviewde kreeg werk in Berlijn Wannsee, waar hij schoenen moest sorteren. Op transport naar Polen is hij uit trein gesprongen en uiteindelijk terecht gekomen in Linz am Donau, Reichswerke Hermann Göring, als “technisch” tekenaar, tot het eind van de oorlog. Geïnterviewde is na de oorlog tekenaar geworden, heeft gewerkt in platenindustrie en als jazz-bassist.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards