Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Kamp Amersfoort, interview 031

1919 - 2010

Geïnterviewde (1919) vertelt het eerste kwartier over zijn jeugd, de mobilisatietijd, zijn bijdrage aan de verdediging van de IJssellinie en de tijd daarna totdat hij op 3 oktober 1944 wordt opgepakt tijdens een razzia in Gorinchem. Hij vertelt hoe 's avonds om 20.00 uur bij die razzia 100 jonge mannen in Gorinchem van huis gehaald werden en overgebracht naar de plaatselijke suikerfabriek. De volgende dag volgt transport naar Kamp Amersfoort. De groep wordt al kort na aankomst gesplitst. 57 mannen, waaronder geïnterviewde, worden tewerkgesteld in Deelen om op velden rondom het vliegveld aardappelen te rooien. De andere 43 zijn samen met de gijzelaars uit Putten op transport gesteld naar Neuengamme. De behandeling in Deelen was, naar omstandigheden, beter dan in Kamp Amersfoort. Door de gebrekkige huisvesting vervuilde de groep echter zodanig dat men op 5 december 1944 weer terug moest naar het kamp om daar ontluisd te worden. Alleen daarna mocht geïnterviewde, wegens een ernstig ontstoken vinger, niet terug en werd opgenomen in de ziekenbarak. Na verloop van tijd wordt hij daaruit ontslagen. Geïnterviewde verhaalt over het beruchte nieuwjaarsappèl op 1 januari 1945. Hij vertelt ook over de wijze waarop hij briefjes naar huis uit het kamp weet te smokkelen, onder meer met hulp van de schillenboer. Op 1 februari 1945 moet hij op transport, maar op het station blijkt dit niet door te gaan. Uiteindelijk gaat hij op 5 februari 1945 alsnog op transport naar Gronau om voor de SA te werken. Als gevolg van zijn slechte gezondheid blijkt hij niet inzetbaar te zijn voor werk. Hij wordt weggestuurd en komt via een ziekenhuis in Hengelo en een geïmproviseerd ziekenhuis in Hessello uiteindelijk bij een boer in Gamelke, waar hij tot de bevrijding op het land gewerkt heeft en waar de verzorging zo goed was, dat hij uiteindelijk bij terugkeer thuis weer goed hersteld was. In totaal heeft hij 3 maanden in Kamp Amersfoort doorgebracht.

Vervaardiger
 • Pluijm, E. van der (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort)
Type
 • interview
Trefwoorden
 • suikerfabriek "Hollandia" te Gorinchem
 • Tweede Wereldoorlog
 • Puttenaren
 • nieuwjaarsappèl 1 januari 1945
 • Psychology
 • Modern and contemporary history
 • portrettekeningen
 • razzia Gorinchem
 • Oral History
 • Ijssellinie
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards