Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Kamp Amersfoort, interview 038

Hadden een fietsenzaak met elektronica en radio's. Duikt in mei '43 op een boerderij in de buurt van de Peel. Helpt bij ontginningen. Gaat op 9 nov weer naar huis en wordt verraden. Zit met vader gevangen in oude huishoudschool in Schagen. Vader komt vrij, maar hij moet met de trein naar Amsterdam. Wordt op 9 februari 1944 naar Amersfoort gebracht. Lopend van het station naar het Kamp. Wachten in Rozentuin, registreren en kaal geschoren. Krijgt en oud NL. uniform. Werkt in fabriek Amaf en op Vliegbasis Soesterberg. Moet op de vliegbasis loopgraven graven en gebouwen camoufleren. Veel aangevallen door Engelsen. Weet niet veel meer van zijn verblijf in het kamp. Op 28 okt 1944 wordt hij met opgeroepen, moet zich snel aankleden en wordt door het Rode Kruis naar Den Haag gebracht. Wordt in een militair hospitaal ontvangen, waar hij kan blijven. Gaat van daar uit lopend naar huis. Wordt in april 1945 nog eens opgepakt. Heeft een week aan de Weteringenschans gevangen gezeten. Mag dan weer naar huis.

Vervaardiger
  • Oel, H. van (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
  • Pluijm, E. van der (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort)
  • Pasman, J. (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
  • Oudesluijs, D. (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
  • Berg, D. van den (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards