Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Boerinnen en boerendochters in de Tweede Wereldoorlog, interview 05

1940 - 1945

De twee geïnterviewde zussen zijn boerendochters uit Mill. De boerderij van hun vader stond middenin de stellingen. Zij beschrijven de oude boerderij en vertellen over de mobilisatie. Op 10 mei 1940 moest het gezin naar Uden evacueren. Daar logeerde men op een boerderij. Toen men terugkeerde naar Mill was de boerderij van de vader verwoest. Men logeerde eerst bij familie, dan bij buren. In de zomer van 1940 werden een noodwoning en een noodstal gebouwd uit stellinghout. Twee kinderen (waarvan een van de zussen) betrokken de noodwoning niet, maar logeerden eerst bij familie, dan bij gastgezinnen in Mill. De geïnterviewden beschrijven de noodwoning en vertellen over het alledaagse leven in de noodwoning (o.a. over de werkverdeling tussen mannen en vrouwen). In november 1941 was de nieuwe wederopbouwboerderij klaar. De geïnterviewden beschrijven de wederopbouwboerderij en het alledaagse leven daarin. De geïnterviewden maken deel uit van de ervaringsgemeenschap van boerinnen en boerendochters tijdens de Tweede Wereldoorlog die vertellen over het leven in noodwoningen.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards