Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

In het licht van de bevrijding, interview 08

Website Omroep Venlo; URI=http://www.omroepvenlo.nl/
'In het licht van de bevrijding' is een achtdelige serie van Charles van den Berg waarin hij praat met acht personen die persoonlijk de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. In 2005 is, in het kader van de 60ste herdenking van de bevrijding van Venlo, de serie uitgezonden door Omroep Venlo in het radioprogramma Venlo Plus. In dit achtste deel van de uitzending spreekt Charles van den Berg met Reintje Berger. Zij is geboren in 1926 te Venlo. Ze woonde in de Nieuwstraat, haar vader was sinds 1921 burgemeester van Venlo. Toen de oorlog uitbrak, wilde hij niet voor de Duitsers werken. Hij stapte op, samen met 2 andere burgemeesters. Hierdoor moest haar vader onderduiken. Hij heeft onder andere ondergedoken gezeten in het Sint-Josephziekenhuis. Ze heeft alle 13 bombardementen bewust meegemaakt. Ze schuilde dan thuis in de kelder of bij anderen op momenten dat ze aan het werk was. Op 13 oktober is hun huis gebombardeerd. Het gezin leefde eerst verspreid bij andere gezinnen en verbleef later in het klooster Marienthal samen met een paar honderd andere mensen. Eind 1944 is ze een dagboek bij gaan houden. In 1945 vertrokken ze richting Stralen. Maar alles was afgesloten. Via een boer konden ze uiteindelijk toch vertrekken en een poosje op een boerderij verblijven. Met hulp van Duitsers zijn ze weer naar Venlo teruggekeerd. De bevrijding van Venlo was op 1 maart. Ze herinnert zich nog goed dat 2 maart een echte feestdag was. Na de oorlog werd haar vader weer burgemeester van Venlo.
Project 'In het licht van de bevrijding' in EASY; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-fld-spo
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media