Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Erfgoed van de Oorlog, Collectie Diederichs, interview 57 - COLD57

1920 - 1997

Oral history interview met een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie heeft met een Duitse soldaat. Zowel haar relatie als haar zwangerschap heeft ze lang geheim gehouden voor haar gereformeerde familie, uit angst voor negatieve reacties. Na de bevrijding wordt ze twee dagen opgesloten en kaalgeschoren. Ook worden alle brieven en foto's die ze van haar vriend gekregen had voor haar ogen verscheurd. Na de oorlog hoort ze dat haar soldaat gesneuveld is, maar ook dat hij getrouwd was en drie kinderen had, terwijl COLD57 had gehoopt op een huwelijk met haar geliefde. Rond 1950 is ze getrouwd met een Nederlandse man die uit hetzelfde dorp kwam als zij. Haar zoon heeft uiteindelijk contact gezocht met de vrouw en kinderen van zijn vader. De aanleiding voor dit interview was het samenstellen van het boek 'Wie geschoren wordt moet stil zitten: de omgang van Nederlandse meisjes met Duitse militairen' / Monika Diederichs (2006). De voorwaarden voor het aanvragen van het interview staan beschreven in het veld 'Remarks’.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards