Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Erfgoed van de Oorlog, Collectie Diederichs, interview 14 - COLD14

1925

Oral history interview met een vrouw uit een welgesteld milieu die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie heeft met een Duitse militair en -na toestemming van Hitler- met hem trouwt. Tijdens de zwangerschap wordt haar echtgenoot overgeplaatst en later sneuvelt hij. Na zijn overlijden wordt COLD14 seksueel misbruikt door de commandant van haar man. De zwangerschap die hieruit ontstaat, laat ze afbreken. Aan het eind van de oorlog trouwt ze met een Nederlandse man die ze al langer kent. Kort na de oorlog wordt de echtscheiding uitgesproken. COLD14 is nooit meer getrouwd. Ze heeft geen negatieve reacties gekregen op haar omgang met Duitsers en is niet kaalgeschoren. De aanleiding voor dit interview was het samenstellen van het boek 'Wie geschoren wordt moet stil zitten: de omgang van Nederlandse meisjes met Duitse militairen' / Monika Diederichs (2006). De voorwaarden voor het aanvragen van het interview staan beschreven in het veld 'Remarks’.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards