Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Getuigen Verhalen, Herinneringen aan mijn Amsterdamse zusje/broertje, interview 06

Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Herinneringen aan mijn Amsterdamse zusje/broertje' in EASY; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-3hl-8ji
Anny was een van de drie kinderen van Sjang Beterams en Nella Heesen in Venray. Hij werkte als postbode. De ouders hadden Zilli Bak in huis genomen die daar leefde onder de schuilnaam van Thea Maarschalkerweerd. De vrouw die dit meisje had ondergebracht bij de familie Beterams wilde dat ze katholiek opgevoed zou worden. Daar stak vader Beterams een stokje voor. Dat moet ze na de oorlog maar zelf beslissen, zei vader. Het bijzondere van dit verhaal is dat tegenover de familie Beterams twee Rijksduitse families woonden. Zilli ging spelen met de oudste dochter van Theo Lumler. Ze was een zeer bijdehand kind. Na de oorlog wilde de familie Beterams het meisje definitief opnemen in het gezin omdat haar beide ouders waren omgekomen. Een jaar na de bevrijding werd het kind opgeeist door een broer van Zilli’s vader. Op 18 febr 1950 is Zilli bij een tragisch verkeersongeval om het leven gekomen. Ze was per fiets op weg naar school. Anny Binsbergen en haar man bezoeken jaarlijks nog het graf van 'hun' zusje op het Joods kerkhof in Muiderberg.
Datum
23 december 2009
Type
  • Audio
Organisatie
Vervaardiger
  • Rene Poels (interviewer)
  • Marijn Poels (Camera / geluid)
Datum
  • 2009-12-23
  • 2010-01-10
  • 2010-03-23
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media