Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Erfgoed van de Oorlog, Collectie Diederichs, interview 25 - COLD25

1930 - 1995

Oral history interview met een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie heeft met een Duitse soldaat. Zowel COLD25 als haar Duitser zijn getrouwd. Hun partners zijn niet op de hoogte van de relatie. Ze komt uit een pro-Duitse familie van beroepsmilitairen. In haar ouderlijk huis zitten Duitsers ingekwartierd. Kort voor Dolle Dinsdag vluchten COLD25 en haar ouders naar Duitsland uit angst voor repressailes. Ze ontdekt daar dat haar echtgenoot bij de SS zit. In mei 1945 keren ze terug naar Nederland. Ze worden voor NSB-ers aangezien en opgepakt. Hun huis is leeggehaald en er wonen andere mensen in. Haar vader wordt door de politie in elkaar geslagen. COLD25 heeft een half jaar in verschillende kampen gezeten. Daarna heeft ze geprobeerd om contact te krijgen met haar Duitser. Na de oorlog is ze gescheiden en met een andere man getrouwd. De aanleiding voor dit interview was het samenstellen van het boek 'Wie geschoren wordt moet stil zitten: de omgang van Nederlandse meisjes met Duitse militairen' / Monika Diederichs (2006). De voorwaarden voor het aanvragen van het interview staan beschreven in het veld 'Remarks’.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards