Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Joodse Bruiloft in Bezettingstijd, 1942

De film is gebaseerd op een unieke 8 mm zwart-wit film (11 minuten) met de laatste Joodse bruiloft in de Joodse wijk van Amsterdam op 25 mei 1942. Het is de bruiloft van Max Werkendam en Clara de Vries, die plaatsvond in de Neie Synagoge (onderdeel van het synagogecomplex, thans Joods Historisch Museum) aan het J.D. Meijerplein in Amsterdam. Max Werkendam was een bekend turner, hij kwam om in Bergen Belsen. De vondst van de film werd in 1990 gedaan. De oude film werd aan filmer Willy Lindwer overhandigd. Hij reconstreerde het verhaal met de overlevende bruid en nog enkele in leven zijnde bruiloftsgasten. De film vertelt het aangrijpende verhaal van het noodlottige bruiloftspaar en de meeste bruiloftsgasten. De dramatische beelden tonen het bruidspaar en de bruiloftsgasten, allen met Jodenster. Slechts enkelen overleefden de oorlog, waaronder de bruid, de broer van de bruid en een (toen) 8-jarig neefje, Ab Beesemer. De ouders van het jongetje kwamen om. Beesemer vertelt zijn gevoelens bij het zien van de beelden en het terugzien (voor het eerst) van zijn ouders. Diverse bekende personen uit de joodse gemeenschap zijn op de oude film te zien, zoals de voorzanger en de rabbijn, beiden vermoord in Sobibor. Geinterviewden: 1. Clara Drukker-de Vries De bruid in de film. Ze overleefde de oorlog. Haar man, de bekende Nederlandse turnkampioen Max Werkendam kwam in Bergen Belsen om. 2. Jacques de Vries Overlevende, broer van de bruid. 3. Ab Beesemer Kind overlevende en getuige van de bruiloft in 1942. 4. Wim van de Berg Niet-Joodse turn vriend van Max Werkendam. 5. Hans Weber Niet-Joodse turn vriend van Max Werkendam. 6. Sal Kool Joodse overlevende en vriend van Max Werkendam 7. Harts Nijstad Joodse overlevende en vriend van Max Werkendam.
IsPartOf: Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Het Willy Lindwer Holocaust Video Archief; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-09r-517
Website van Willy Lindwer; URI=http://www.willylindwer.com/
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media