Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Kamp van Hoop en Wanhoop, Getuigen van Westerbork, 1939-1945, interview 08 - Hans Margules

IsPartOf: Thematische collectie: Kamp van Hoop en Wanhoop, Getuigen van Westerbork, 1939-1945; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-2uv-g31
Website van Willy Lindwer; URI=http://www.willylindwer.com/
Hans Margules werd in 1918 in Berlijn geboren en groeide daar op. Hij kwam uit een liberaal-joods milieu. In 1938 is hij samen met zijn broer illegaal naar Nederland gekomen. Hij kreeg een beurs voor de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij les kreeg van onder meer Paul Citroen. Na enige maanden werd hij samen met zijn broer door de Nederlandse regering in vluchtelingenkamp Beneden-Heyplaat in Rotterdam geplaatst, in 1940 werd hij overgeplaatst naar Westerbork. Hans Margules was een lid van de Joodse Ordedienst (OD). Onder leiding van de Oostenrijks-joodse vluchteling Arthur Pisk verrichtte de OD allerlei werkzaamheden rondom de deportatietransporten. Margules maakte van januari 1940 tot aan de bevrijding deel uit van deze Ordedienst. Hij was onder meer belast met het afgrendelen van de veewagons waarmee de kampgevangenen naar het ‘Oosten’ werden afgevoerd. Daarnaast was hij ook tekenaar en ontwerper van decors van de revues die in Westerbork in de grote zaal werden opgevoerd.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media