Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Project 'Long shadow of Sobibor' Interview 04 Marco (Marcus) de Groot

1939

Marco de Groot is in 1939 in Amsterdam geboren en opgegroeid. Hij heeft nog herinneringen aan zijn ouders die zijn opgepakt. Zijn hoogzwangere moeder is verraden en weggehaald van het onderduikadres waar zij en haar zoontje Marco op dat moment samen verblijven. Marco speelt juist even bij de buren. Marco’s vader, ook ondergedoken, zoekt een ander onderduikadres in Amsterdam voor de kleine Marco. Vanaf augustus 1944 verblijft Marco in de Rustenburgerstraat bij mensen die om hem geven, maar zelf een slecht huwelijk hebben. Na de oorlog blijft hij bij hen. Als zijn pleegouders later scheiden gaat Marco mee met zijn vader naar diens nieuwe vrouw en gezin. Hij heeft het hier niet naar zijn zin en zo snel als mogelijk verlaat hij het ouderlijk huis. Ondanks de psychische problemen ten gevolge van zijn ervaringen weet Marco een nieuw leven op te bouwen. Hij maakt carrière bij de Hollandse Lloyd, zet twee bedrijven op en trouwt met Riet. Samen hebben ze een dochter en een zoon. Marco’s vader en moeder zijn beiden in Sobibor vermoord. Dutch keywords / Trefwoorden: analistenschool, arbeidersgezin, Assink, assuradeur, bataljonshulppost, Betsie Rood, bioscoop, Bob van de Berg, boekhouden, bonthandel, Channa Meijer, David Lilienthal, dokter Visser, dokter Weyel, familie Zweig, Fanny, Folkertsma Stichting, geboorteakte, golf, hospice, Jaap Huisman, Joël Cahen, Judith, judo, kazerne, Kennedy, KNCV, kruidenierszaak, laboratorium, Lessink, Levi, Levi de Groot, longarts, Louis Assink, Louitje, Majoor Strietman, Max Roozendaal, MBA, Michel Waterman, militaire dienst, Nathan Daniel, oom Sam, Piet, Prednison, professor Brummelkamp, Prozac, psychiater, PTT, regenjassenfabriek, René Storm, Riet, Robbie Maurits, Robbie Visser, Ruth Wallage, Sarcoïdose, Sasja Martel, Sinai Ambulant, tante Agaath, Teixeira de Mattos, tennis, textielfabriek, tranquillizers, verzekeringsmaatschappij, Wilhelmina Gasthuis, Yehuda Ashkenazy, zenuwarts, Ziekte van Besnier Boeck This interview is only available in Dutch.

Vervaardiger
  • Selma Leydesdorff (copyright on interview)), Universiteit van Amsterdam - Fac. Geesteswetenschappen
  • Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards