Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers Tilburg. Franciscus Joannes C.

Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers Tilburg. Franciscus Joannes C. Swolfs; werd geboren op 25 oktober 1901 in Tilburg en overleed op 3 mei 1945 in Lübecker Bocht, (baai) Duitsland. In het begin van de bezetting werkte Fransciscus Swolfs vrijwillig voor de Duitse Wehrmacht op het vliegveld Gilze-Rijen. Hij werd eind 1940 (daarom?) als lid van de CPN geroyeerd, maar bleef trouw aan de communistische beginselen en idealen. Toen de communisten na de Duitse inval in Rusland op grote schaal door de Duitsers werden gearresteerd, wilde hij niet onderduiken, omdat hij van mening was dat zijn Duitse dienstverband hem zou vrijwaren van arrestatie. Hij werd overgebracht naar Haaren, waar hij tot eind augustus 1944 verbleef. Daarna werd hij op transport gezet naar Duitsland (concentratiekamp Neuengamme of Mittelbau). Kort voor het einde van de oorlog, bij de ontruiming van de concentratiekampen trok hij met duizenden medegevangenen naar Lübeck en werd ingescheept op het passagiersschip 'Cap Arcona' om overgezet te worden naar Denemarken of Noorwegen (mogelijk moest het schip op volle zee tot zinken worden gebracht). Op 3 mei 1945 werd het schip echter door Engelse jachtbommenwerpers aangevallen. Hierbij kwam Swolfs om het leven.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards