Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Graafploeg voor de Duitsers in de 2e Wereldoorlog in 1944.

1944

2de exemplaar aanwezig Aanvullende informatie via een reactie van een bezoeker: "Gedwongen graven voor de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog in 1944. De dwangarbeiders maken niet bepaald een wanhopige indruk. Zelfs een stel kinderen poseert voor de fotograaf. Mogelijk zijn het kinderen van de gravers. Mevrouw Nijman-Blom weet dat de foto van de grachtgravers in 1944 genomen aan de Herenweg in Oudorp, tegenover nummer 158. Ze herkend rechtsboven met de schop omhoog onder meer de heer Ris, fotograaf aan de Nieuwesloot in Alkmaar. Het zijn middenstanders die moesten graven als een soort straf, vermoed mevrouw Nijman. Ze staan er vrolijk op, dus heel ernstig zal het niet geweest zijn. Een persoon die liever anoniem blijft, weet te vertellen dat de Duitsers de Alkmaarders een week lieten graven als represaille voor de diefstal van het varken uit de tuin van de Ortskommandant. Wie het varken had gestolen, wisten de Duitsers niet. S. Van Randen uit Zaandam weet wel waar het varken is gebleven: in de maag van zijn schoonfamilie. Mijn schoonvader Albert Ditsel (op de foto middelste rij vierde van links) werkte bij gemeentewerken. Hij moest regelmatig voor de dieren zorgen van de Duitsers. Ze wisten niet dat hij de dief was. Het graafwerk betreft overigens een soort vluchthaven waar Duitse soldaten met auto en al konden rijden in geval van een luchtaanval." Graafploeg voor de Duitsers in de 2e Wereldoorlog in 1944. De kuil die ze moeten graven is bedoeld om in tijden van gevaar uit de lucht, met de auto in te rijden. Het betreft dus geen tankgracht, maar een schuilplaats voor auto's. Vooraan 4e van links Co van Heems, schilder. 5e van links Wim Kaagman van Frankenberg. Achterste rij rechts fotograaf Ris. Eerste rij met wit haar groenteboer Wester die zijn zaak aan de Nieuwesloot had.

Collectie
  • Beeldbank Regionaal Archief Alkmaar
Type
  • Foto
Identificatienummer van Regionaal Archief Alkmaar
  • FO 1008179
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards