Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Japanse capitulatie

28 augustus 1945

Een strooilbiljet in het Japans. De tekst luidt: "Orders voor mijn vrienden de Japanse soldaten. Omdat de Japanse landmacht, luchtmacht en marine zich aan de geallieerden hebben overgegeven, en omdat zijne majesteit de Keizer zijn handtekening onder deze overgave heeft gezet, is hierbij de Tweede Wereldoorlog afgelopen. Vliegtuigen van de geallieerden zullen waarschijnlijk binnen enkele dagen Engelse, Nederlandse en Indonesische pamfletten uitstrooien met instructies voor de bevolking en de soldaten van de geallieerde landen die in de Japanse kampen zitten. De bevolking en de soldaten van de geallieerde landen moeten vooral rustig en kalm blijven en op hun huidige verblijfplaats blijven. Jullie, Japanse soldaten, moeten zodra jullie de pamfletten in handen krijen, deze onmiddellijk onder de bevolking en de gevangenen van de geallieerden verspreiden en hen zelfs met beleefdheid behandelen. Mijn vrienden soldaten moeten zich nadat zij de pamfletten rondgedeeld hebben in hun eigen kwartieren terugtrekken. De Japanse soldaten moeten de bevolking en de gevangenen zoveel mogelijk goed voedsel verschaffen en... (het volgende deel is niet goed te lezen) Op de achterzijde plaats en tijdsaanduiding in het Nederlands: "Dinsdag 28 augustus 1945, Changi Jail Singapore, 12.00 Natuurtijd = 14.00".

Collectie
  • Museon Collectie WOII
Type
  • pamflet
Rechten
Identificatienummer van Museon-Omniversum
  • 68178
Trefwoorden
  • pamfletten
  • krijgsgevangenkampen
  • Changi-prison
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards