Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oorlog in Zwolle ;

Deze film gaat over Zwolle in de Tweede Wereldoorlog en bevat fragmenten van particulieren, Polygoon en propagandamateriaal. Vertoning van de volgende beelden in volgorde van verschijning. Van 1939 tot de bezetting: - IJsselcentrale aan het Almelose Kanaal bij Zwolle. - Spoorcomplex van Zwolle. - Markt van Zwolle. - Het Kleine Veer bij Oldeneel van Hattem naar Zwolle van de gebroeders Van der Kolk. - Optocht ter gelegenheid van de geboorte van prinses Irene op 5 augustus 1939 in Zwolle. - In optocht de Mondharmonica vereniging SYA in Zwolle. - Schaatsen op stadsgracht van Zwolle en het Almelose Kanaal. De bezetting: - 10 mei 1940 Duitse soldaten marcheren het centrum van Zwolle binnen. - De verwoesting van de treininfrastructuur rond Zwolle. - Het Katerveer weer in bedrijf door verwoesting van de verkeersbrug over de IJssel bij Zwolle. - De verwoestingen bij de Grebbeberg bij Rhenen. - 22 oktober 1940 wordt de Winterhulp Nederland opgericht. - Kampioenswedstrijd voetbal Vitesse - PEC op 22 juni 1941 te Apeldoorn. - 25 mei 1941 Benoeming van Jonkheer Ernst van Bönninghausen tot Commissaris der Provincie van de provincie Overijssel. Bevrijding 15 april 1945: - Bevrijding van Zwolle door de Canadese troepen. - Bevrijdingsfeesten in Zwolle. - Dodenherdenking bij het oorlogsmonument op de Grote Markt en Kranenburg in Zwolle. - Zwolle viert de 65-jarige verjaardag van H.M. Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1945. Allegorische optocht in de stad. Bezoek van Prinses Juliana aan Zwolle. Defilé voor hotel Wientjes. Wederopbouw: - Baileybrug bij Katerveer Zwolle, gebouwd door Canadese troepen, wordt gebruikt totdat de verkeersbrug over de IJssel weer is hersteld op 4 oktober 1947. - Opening van de spoorbrug bij Zwoll en Oldenzaal bieden Zwolle een Bank aan uit dankbaarheid.

Collectie
  • Mijn Stad Mijn Dorp, Provincie Overijssel
Type
  • Film
Identificatienummer van Collectie Overijssel
  • {E42FFB88-D100-4314-BA90-5F13E0526C66}
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Historische gebeurtenissen
  • Documentaire films
  • Wereldoorlog II
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards