Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De slavernij;

5 DVD gepresenteerd door Roué Verveer en Daphne Bunskoek : De Slavernij. Slavernij is van alle tijden, tot aan de dag van vandaag, maar de slavenhandel in de koloniale periode onderscheidde zich door het welhaast industriële karakter ervan. Roué Verveer en Daphne Bunskoek gaan op zoek naar het meest verzwegen onderdeel van onze aandeel in de internationale slavernij. Aflevering 1: Een wereld vol slaven - Roué gaat onderzoeken uit welk Afrikaans land zijn voorvaderen stammen en naar Suriname werden verscheept en doet hierover zelfs DNA-onderzoek in de VS. Daphne reist door Marokko en vertelt het verhaal van de blanke christenslaven die door Noord-Afrikaanse kapers werden verhandeld. Een achter-achterneef van Gerrit Met Zon, een Nederlandse christenslaaf, leest voor uit het dagboek dat zijn oudoom schreef als slaaf. Aflevering 2: Hollandse geweren, afrikaanse tranen - De slavenhandel bracht de Nederlanders naar de kust van West Afrika. Daar kochten ze honderdduizenden slaven om ze in zeilschepen naar Amerika te transporteren. Hoe kwam de West Indische Compagnie (WIC) aan die slaven en wie waren zij? Aflevering 3: Een slaaf komt niet in de hemel - Met de ruimen volgestouwd met mannen, vrouwen en kinderen staken Hollandse schepen de oceaan over op weg naar de Nieuwe Wereld. In totaal werden 12.500.000 Afrikanen door kolonialen als slaven naar 'de Amerika's' getransporteerd. Nederland nam daarvan 600.00 mensen voor haar rekening. Aflevering 4: Industrie in de tropen - De Afrikaanse slaven worden in Suriname te werk gezet en verbouwen op plantages producten voor de Europese markt. Ondanks de onderdrukking heerst er een wankel evenwicht tussen de slaven en hun eigenaren en ontwikkelen slaven en meesters een vorm van samenleven. Aflevering 5 : Ketens van de geest - Het Zwarte verzet grijpt in het Caribische gebied om zich heen en op Curacao komen de slaven in opstand. In 1863 schaft Nederland de sl West-Indische koloniën af, maar zijn de voormalige slaven werkelijk vrij of werkt het slavernijverkleden door tot op de dag van vandaag?

Collectie
  • Mijn Stad Mijn Dorp, Provincie Overijssel
Type
  • Film
Identificatienummer van Collectie Overijssel
  • {FCF17E6C-F14C-4249-A3A3-781BE7963E69}
Trefwoorden
  • Geschiedenis
  • Documentaire films
  • Bevolking
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards