Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Affiche met een karikatuur van de componist Frans Liszt.

1997

Affiche met een karikatuur van de componist Frans Liszt. Het affiche is van het Overijssels Filharmonisch Orkest dat werken speelde van Wagner, Liszt en Rimski-Korsakov onder leiding van dirigent Gerard Oskamp. Misha Dichter speelde op piano. Datum: 11 mei 1997 en locatie: De Buitensociëteit in Zwolle. Franz Liszt (Liszt Ferenc(z), Hongaars, sinds 1859 Franz Ritter von Liszt, Raiding, 22 oktober 1811 ? Bayreuth, 31 juli 1886) was een Hongaars componist en pianist. Hij geldt als een van de grootste pianovirtuozen aller tijden. Hij was tevens een succesvol en vooraanstaand pianoleraar en daarnaast een groot muziekhervormer en -vernieuwer; het symfonisch gedicht en het pianorecital worden aan hem toegeschreven. Als componist en dirigent was Liszt een vertegenwoordiger van de programmamuziek. Hij was tevens een groot aanhanger van de ?nieuwe muziek' van de Neudeutsche Schule, tot welke stroming ook componisten als Berlioz en Wagner gerekend kunnen worden. Dochter Blandine, Liszts eerste kind, trouwde later in een vooraanstaand Frans geslacht; dochter Cosima (1837-1930) trouwde met Richard Wagner. Wilhelm Richard Wagner (Leipzig, 22 mei 1813 ? Venetië, 13 februari 1883) was een Duits componist. Wagner heeft vrijwel zijn hele leven in politieke en financiële moeilijkheden verkeerd; pas in de latere jaren van zijn leven kwam hij tot welstand en aanzien. Hij was aanvankelijk getrouwd met Minna Planer, had later een (platonische?) verhouding met Mathilde Wesendonck, en trouwde uiteindelijk met Cosima, de dochter van Franz Liszt, veel jonger dan hij (hij was zelf van de generatie van Liszt), die hem tientallen jaren heeft overleefd. Hij had zelf één zoon, Siegfried Wagner. Wagner, als persoon en als musicus, blijft onderwerp van controverse en emotionele discussies; zowel verafgoding als volstrekte verwerping komen voor. Zijn betekenis als componist en muzikaal vernieuwer staat echter buiten kijf. De jong aanvankelijk de grote vernieuwer in Wagner, dé figuur die het decadente Duitsland van destijds naar een bloeiende renaissance kon leiden. Adolf Hitler was jaren later een groot liefhebber van Wagner en in de eerste helft van de twintigste eeuw kind aan huis bij zijn nazaten. Wagners kleinzonen Wieland en Wolfgang noemden hem "Oom Wolf". Later hebben ze hun eigen moeder, Winifred, uit hun huis verbannen, omdat die tot ver na de Tweede Wereldoorlog lovend over de Führer bleef spreken. Nikolaj Andrejevitsj Rimski-Korsakov (Tichvin, 18 maart 1844 - landgoed Ljoebensk (bij Loega), 21 juni 1908) was een Russisch componist, muziekpedagoog en dirigent.

Collectie
  • Mijn Stad Mijn Dorp, Provincie Overijssel
Type
  • Affiche
Identificatienummer van Collectie Overijssel
  • {149FFE83-1610-410F-984B-C1A8BBDC1544}
Trefwoorden
  • Orkesten
  • Cultuur, sport en recreatie
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards