Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Bijzondere foto met een verhaal, van de Edese fotograaf Cornelis Hartgers 1890 – 1972.

12 januari 1925

Bijzondere foto met een verhaal, van de Edese fotograaf Cornelis Hartgers 1890 – 1972. Door André M.C. Hartgers Over deze foto is het volgende te vertellen; Op maandag 12 januari 1925 is door de Veldartillerie op de Doesburgerheide het rijden met een zogenaamde versterkte bespanning geoefend. Het was een zuiver toeval dat deze foto door mijn grootvader werd gemaakt. Het maken van foto’s was in die tijd vrij kostbaar en alleen interessant als er veel mensen op stonden. Alleen dan kon je als fotograaf de gemaakte kosten er uit halen en er ook nog wat aan verdienen. Er werd hem echter door de kapitein der Veldartillerie, H. Keppel-Hesselink, benadrukt dat er iets bijzonders ging plaatsvinden op de Doesburgerheide, iets dat het nemen van enige foto’s meer dan waard was. Deze kapitein was later (tussen 1926 en 1939) de commandant van de School Reserve Officieren Bereden Artillerie. Met veel overtuigingskracht lukte het hem om Hartgers zo ver te krijgen dat hij mee ging. Aangekomen op het oefenterrein zag hij slechts 8 militairen met een 10-span (bespanning van 10 paarden) met daarachter een 7-Veld vuurmond. Hij maakte wat foto’s en enigszins geïrriteerd vertrok hij huiswaarts. Verdiensten zaten er deze dag niet in, zo dacht hij. Hoe anders mocht het lopen. Achteraf bleek dat hij voor die tijd een zeer bijzondere actiefoto had gemaakt. Van het 10-span zijn, vooral door de in Ede gelegerde militairen, een groot aantal foto’s gekocht. Later liet hij er zelfs briefkaarten van maken. Ook in de etalage van mijn grootvader hing destijds een vergroting van dit bijzondere 10-span. Over de locatie: de Doesburgerheide, een destijds ongerept heidegebied ten noordwesten van de Driesprong, globaal gelegen tussen de Zonneoordlaan, Peteweg en Hessenweg. Zie bijgevoegde uitsnede uit de kaart van 1927, K2753.

Collectie
  • Collectie Hartgers (Gemeente Ede)
Type
  • Digitaal bestand
Identificatienummer van Gemeentearchief Ede
  • GA28930
Trefwoorden
  • Natuurgebieden
  • Personen
  • Heide
  • Artillerie
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards