Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oversticht 21 Officiële beschrijving van RTV Oost: "Schoonmaak Keteldiep Ketelmeer Slibatol IJssel.

Oversticht 21 Officiële beschrijving van RTV Oost: "Schoonmaak Keteldiep Ketelmeer Slibatol IJssel. De vervuiling van de IJssel. De rivier is al sinds mensenheugenis van groot belang voor onze provincie. Niet voor niets is Overijssel naar deze rivier genoemd. Steden als Deventer, Zwolle en Kampen hebben hun welvaart aan de rivier te danken. De IJssel was vroeger echter niet alleen de belangrijkste handelsweg, maar ook het belangrijkste riool van West-Overijssel. Onder het motto 'opgeruimd staat netjes' verdwenen rioolwater en fabrieksafval eeuwenlang direct in de IJssel. Dat ging goed tot na de Tweede Wereldoorlog de wederopbouw in Nederland en Duitsland krachtig ter hand werd genomen. Steeds meer fabrieken dumpten steeds giftiger afvalwater in de rivier. De gevolgen waren funest: binnen tien jaar verdwenen de IJsselvissers, omdat de riviervis chemisch ging smaken. Toen de bestuurders in de jaren zestig uiteindelijk wakker schrokken was de rivier grotendeels dood en hing er boven de IJssel een vieze lucht. In Het Oversticht aandacht voor de vervuiling van de IJssel en de moeite die gedaan is om de rivier weer schoon te krijgen." Aanvullende informatie: Aan het woord komen Wim Bots (Waterschap Groot Salland), Cees Casant (schipper), Jan Driebergen (Rijkswaterstaat) en Willem Hoekman (oud visser).

Vervaardiger
  • Arwert Oldenhuis, Bram, productie(Coen) van Galen; [Jong, Ruben de, samenstelling](Wim) W. Meijer; (Bas) Treffers;
Collectie
  • Mijn Stad Mijn Dorp, Provincie Overijssel
Type
  • Film
Identificatienummer van Historisch Centrum Overijssel
  • {69A22291-7732-4354-B928-261AE9F60EDB}
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards