Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Luchtbeschermingsdienst, 1939

1939

Tweedelige voorlichtingsfilm over de werkzaamheden van de Luchtbeschermingsdienst (LBD). Aan de orde komen: een bijeenkomst van het bestuur van de vereniging voor luchtbescherming Leeuwarden-Huizum, een EHBO les, een brandweercursus, bescherming in huis, voorlichting en een oefening op school, in het postkantoor, bij het Sint Anthony Gasthuis (waar ook bejaarden meehelpen) en bij Koopmans Meelfabrieken. Vervolgens beelden van de luchtverdedigingsdienst zelf: oefeningen piketdienst, gebruik van gasmaskers, EHBO-kunstmatige ademhaling, puinruimen, het tonen van materieel, laboratorium onderzoek ter identificatie van gas waarna een terrein besmet verklaard wordt, besproeid en schoongemaakt. Oefeningen op hoogte, alarm, brand in een fabriek, oefening in vangzeilspringen van geringe hoogte, spuitoefeningen in Huizum, het tonen van inzetbaarheid van brandweermateriaal, een panorama van Leeuwarden, oefening bominslag, luchtalarm, het Rengerspark, de aankomst van het geneeskundig piket, de Ruiterweg (Cambuur), de brandweer in actie. Het bijeenkomen van hoofden van verschillende diensten, evacuatie, verzorging van gewonden, de opruim- en herstelploeg, de brandspuit ('Jan v.d. Heiden') in actie, een blusapparaat op een boot. Tenslotte een oproep lid te worden van de afdeling Leeuwarden-Huizum.

Vervaardiger
  • Piet Plantinga, lid Kleare Kimen
Collectie
  • Fries Film en Audio Archief
Type
  • Film
Identificatienummer van Fries Film en Audio Archief
  • 0001-AV0408
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards