Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Bedrijfsfilm/Vakantiefilm, 1941-1945

1941 - 1945

De film opent met een overzicht van kassen, zowel buiten als binnen, met diverse bloemen. Daarna komt bloemenmagazijn "Flora" in Sneek in beeld. Uit een vrachtwagen ervoor, waarop "Aalsmeer" staat, laadt de familie Wagter de bloemen uit. Binnen komen de bloemen uit papier. De etalage wordt getoond, het magazijn gaat open en het verkeer in Sneek komt op gang. Wagter sr. (de vader van de filmer) is bezig met een boeket als de film overgaat naar het boeket van een trouwplechtigheid. <br/>Vervolgens een poster van het oorlogsmonument. Mensen lopen de begraafplaats op en leggen kransen. Stilstaan bij de steen van Jan Dijkstra (overleden 9 april 1945), even later het eenvoudige kruis voor K. Mathews, squadron leader. Een lint zegt "zij lieten hun leven voor..." en daaronder "Bloemenmagazijn Flora - Grootzand". Bij de officiële herdenking is er een toespraak vanaf het balkon van restaurant "Onder de Linden" en mensen zijn stil. Op het monument staat, boven de bloemen, "It sied fan juster is de frucht fan moarn". <br/>Het tweede deel is de vakantie, aan de hand van diverse tussentitels. Het begint met "Vacantie : per fiets Augustus 1941", "Beginpunt Sneek", "Van Heerenveen per trein naar Zwolle". De vakantiegangers gaan per trein van Heerenveen naar Zwolle, waar ze het pontje nemen. Ze reizen door Elburg, naar het huis van de Rudolphstichting. Telkens opnames van het landschap of de familie die in het gras picknickt. Ze komen door Oud-Leusden, de piramide van Austerlitz, Zeist en Amersfoort. Tijdens een bui kunnen ze schuilen. Van Amersfoort zie je de stadspoort en de binnenstad. Verder naar Arnhem, Nijmegen, de Heilige Landstichting (een soort koepelkerk), Beek en Berg en Dal. Je ziet een fraai landhuis, een heuvellandschap en een tram naar "Hunzepark". Van de omgeving wordt een ruïne getoond en uitzicht op de brug over de Waal. De reis voert zonder fiets naar Utrecht. De terugtocht is gefilmd vanuit de auto. Tot slot zicht op omgeving van de Goudsberg.

Vervaardiger
  • Piet Wagter
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards