Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Bruiloft Louis Sanders en Froukje Polak, 28 juli 1939

28 juli 1939

Film over de bruiloft van Louis Sanders (1905-1963) en Froukje Polak (1907-1999) in Leeuwarden. Louis en Froukje waren beide van Joodse afkomst. De familie Sanders had een kunsthandel aan de Sint Jacobsstraat 18, de familie Polak een meubelmakerij Hoek Grote Kerkstraat 61/nu Pijlsteeg 2. Louis en Froukje overleefden de oorlog door met behulp van de Sneker ondergrondse in Wijckel, tussen Sloten en Balk, nu Jeen Hornstraweg, onder te duiken op de boerderij van Zwerus en Anne de Boer. Zij hebben hun levens gered.<br/>De film begint bij het stadhuis aan het Hofplein. Louis en Froukje komen aanrijden in de auto van vader Salomon Sanders (nummerbord B-6651 – afgegeven in 1923). Louis opent het portier voor Froukje. Gearmd lopen ze het stadhuis in. Beeld van het stadhuis en het tegenover gelegen Stadhouderlijk Hof. Het pasgetrouwde stel verlaat het stadhuis, poseren voor de camera en vertrekken. Er lijken verder geen gasten aanwezig te zijn. Het kerkelijk huwelijk vond later plaats in de Synagoge aan de Sacrementsstraat. De auto passeert het standbeeld van Ús Heit (stadhouder Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg) op het Hofplein. Vervolgens een beeld van de etalage van Sanders Kunsthandel. Er is jaarlijkse opruiming. Bordje ‘Luchtbescherming Blokleider’ op een gevel. Druk straatbeeld van de Sint Jacobsstraat, met fietsers, bakfietsen en handkarren. B-6651 komt aanrijden. Louis stapt uit, buurman Nico van der Meer aan de overkant van de behangzaak kijkt toe. Zij krijgen daarna de felicitaties van Van der Meer, en de beide heren Hofstede, opticiens, toen nog in de St. Jacobsstraat, later Voorstreek. Buurman Piet Plantinga, wiens drogisterij in de Sint Jacobsstraat was gevestigd (later begon Plantinga er een fotozaak) maakte de filmopname. Louis opent het portier voor Froukje. Er wordt een enorm bruidsboeket bezorgd. Laatste shot is van Louis die de auto parkeert om de hoek op het Klokplein.

Vervaardiger
  • Piet Plantinga
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards