Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Joodse bruiloft Barend Boers en Mimi Dwinger, 18 april 1939

18 april 1939

Emmakade 30-32 (zuidzijde), woonadres van Mimi Dwinger en haar moeder Maartje Schenk. Een dienstmeisje opent de deur. Rechts in beeld Max Dwinger, jongste broer van de bruid. Emil Haber, pleegbroer van de bruidegom, brengt een pakket. Bruidegom Barend Boers arriveert met het bruidsboeket en gaat naar binnen. Terwijl het dienstmeisje de deur open houdt, verlaten familieleden de woning aan de Emmakade.<br/>De trouwkoets bespannen met twee witte paarden komt aanrijden. Op de achtergrond de Emmakade met aangemeerde schepen.<br/>De drie bruidsjonkers, Emil Haber, Max Dwinger en Maurice Boers verlaten de woning. Als laatste komt het bruidspaar naar buiten. Mimi wordt door het dienstmeisje en Louis Boers, broer van de bruidegom, geholpen met haar opwaaiende sluier. Close-up van het bruidspaar in de koets.<br/>Opname van het stadhuis aan het Hofplein 38. Boven de hoofdingang het opschrift "Pace et Justitia".<br/>Beelden van het Hofplein met af en aan rijdende koetsen, passerende fietsers en voorbijgangers. Voor het stadhuis stappen familieleden en genodigden uit de koetsen. Als laatste stapt het bruidspaar uit de trouwkoets en loopt het stadhuis in. Na de voltrekking van het burgerlijk huwelijk verlaten familieleden en genodigden het stadhuis en stappen in gereed staande koetsen, gadegeslagen door voornamelijk jeugdige inwoners van Leeuwarden. Het bruidspaar verlaat het stadhuis en stapt in de trouwkoets. Close-up van het bruidspaar.<br/>Opname van de Sacramentsstraat richting de Grote of Jacobijnerkerk. Voor de synagoge staat een groepje buurtkinderen, waarvan de allerkleinsten het gebeuren met open mond gadeslaan. Familieleden en gasten stappen uit de koetsen en betreden de synagoge. Hebreeuws opschrift op de muur van de synagoge: “Leidt hen binnen in het paleis van de Koning”. 1815. Bruiloftsgasten stappen uit een auto. Fietsers komen aanrijden en stappen af om het tafereel gade te slaan.

Vervaardiger
  • Onbekend
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards