Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Elfstedentochten, 1933, 1940, 1941, 1942

Het Elfstedenbestuur begeeft zich naar de vergadering.
Elfstedentocht 16 december 1933; beelden van de Elfstedenrijders; in Harlingen is het ijs onberijdbaar; beelden van controlepost in Franeker, Y. Smid komt als eerste bij de controlpost aan, daarna S.D. Dijkstra en C. Jongert, daarna A. de Vries en S. Castelein; beelden van Boer, Vrouwbuurtstermolen, Snakkerburen en Leeuwarden; Oldehove; de finish in Leeuwarden; de winnaars waren Abe de Vries en Sipke Castelein.

Elfstedentocht 30 januari 1940; beelden van de Elfstedenrijders; controlepost Sneek, Sneker Waterpoort; op weg naar IJlst; controlepost Stavoren; op weg naar Bolsward; finish Leeuwarden; de winnaars waren Dirk van der Duim, Auke Adema, Sjouke Westra, Piet Keijzer en Cor Jongert.

Elfstedentocht 6 februari 1941; stoomtrein; beelden vanuit de trein gefilmd; stoomtrein rijdt station Leeuwarden binnen; perron; deelnemers schrijven zich in voor de Elfstedentocht; Mercuriusfontein; Hotel Amicitia; kaart van Elfstedentochtroute; vertrek Elfstedenrijders bij de Groene Weide; route Leeuwarden-Dokkum; aankomst deelnemers in het donker Dokkum, stadhuis; naar Finkum; de Zuidhoekstervaart; controlepost Franeker; beelden van Harlingen, Bolsward, Workum en Hindeloopen; aankomst en vertrek kopgroep; beelden van Stavoren; Balk; Sloten, IJlst, en Sneek; Sneker Waterpoort; Schenkeschans bij Leeuwarden; Auke Adema komt als eerste binnen en is winnaar van de Elfstedentocht 1941; Burgemeester van Leeuwarden. mr. J.M. van Beyma bij de microfoon; winnaar met krans wordt met koets door de stad gereden. Beelden van station Leeuwarden; trein vertrekt.

Elfstedentocht 22 januari 1942; beelden van de wedstrijdschaatsers; controlepost; aankomst en vertrek kopgroep in Sloten; beelden van Balk; op de Luts; hulpvaardigen in Hindeloopen; Leeuwarden, Prinsentuin met veel publiek; shot finish; de winnaar Sietse de Groot met krans; vrouw met bos bloemen misschien eerste vrouw over de eindstreep Antje Schaap
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media