Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Leeuwarden, diverse opnames tijdens de oorlogsjaren, 1939-1945

Tandarts Ruurd Rodenburg maakte in de oorlogsjaren diverse filmopnames in Leeuwarden. Op 12 november 1942 had hij de tegenwoordigheid van geest om vanachter de vitrage van zijn slaapkamerraam aan de Spanjaardslaan te filmen hoe zijn joodse overburen, de familie De Jongh, die op de Spanjaardslaan 133 woonden, door een Leeuwarder politieman van huis werden gehaald. Israël de Jongh stapte die dag samen met zijn drie dochters Rachel, Bernardina Henderina en Nicolina op de trein naar Westerbork. Vandaar werden zij naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze alle vier op 19 november 1942 zijn omgebracht. Op 17 maart 1943 werd hun huis aan de Spanjaardslaan leeggehaald door verhuisbedrijf J. Postma. Ook dit filmde Rodenburg, deels vanaf het balkonnetje van het huis van de familie De Jongh. Voordat de huisraad werd meegenomen werd eerst een inventarislijst gemaakt van alle voorwerpen. De huisraad van tienduizenden joodse gezinnen is op deze manier naar Duitsland vervoerd en daar onder andere uitgedeeld aan huishoudens die door bombardementen getroffen waren.

Overige beelden in de film van Rodenburg zijn: Duitse soldaten marcheren langs de Spanjaardslaan. Bulletins Leeuwarder Courant. Vrachtauto's. Mensen wandelen (Prinsentuin?). Steen: Het Reglement. Infanterie eert hiermede alle in de strijd gevallen kameraden. Kranslegging. Optocht gymnastiekvereniging (?)
Datum
1 januari 1939
Type
  • Video
Vervaardiger
  • Ruurd Rodenburg
Collectie
  • Fries Film Archief
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awards