Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Onthulling Verzetsmonument Dokkumer Nieuwe Zijlen, 15-04-1950

15 april 1950

Straatbeelden van Kollum en de toren van de Maartenskerk. Mannen verlaten het gemeentehuis. Mensen verzamelen zich buiten het dorp tussen Kollumerpomp en Dokkumer Nieuwe Zijlen. De mannen uit het gemeentehuis komen aan met de auto. Soldaten staan in de houding op de dijk. Van verschillende aanwezigen wordt de hand geschud, dit zijn waarschijnlijk leden van het verzet of nabestaanden van de omgekomen strijders. Een man houdt een toespraak, op de achtergrond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Aan de andere kant van de man staat een standbeeld dat men gaat onthullen. Beelden van de aanwezigen en de soldaten op de dijk bij een Friese vlag die halfstok hangt. De soldaten presenteren hun geweer en het verzetsmonument wordt onthuld. Dit ter nagedachtenis aan Gerrit Bleeker, Heine de Bruin, Jacob de Graaf en Pieter Postma, leden van het Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS). Zij kwamen om tijdens de bevrijdingsperiode. Verschillende details van het monument. Op de sokkel staan de namen van de gevallenen en de tekst 'Aldfaers Erf Weitsje Oer Dy'. Er wordt weer een toespraak gehouden. 'Zij streden als Friezen voor vrijheid, waarheid en recht ter bevrijding van het vaderland'. Verschillende beelden van het standbeeld en de aanwezigen. Mensen leggen kransen en bloemstukken. Mensen vertrekken weer. Langs de weg staan auto's geparkeerd en er liggen fietsen in de berm. Een wegwijzer die naar verschillende plaatsen in de omgeving verwijst. Mensen staan in de rij bij het monument. Een man houdt een toespraak, mensen luisteren. Een andere man is aan het woord. Tussendoor een paar korte beelden uit Kollum. De namen en de teksten op de sokkel van het monument. De bloemen aan de voet. De Nederlandse vlag wappert in de wind.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards