Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Bevrijding Leeuwarden; zeilen Grou; intocht Sinterklaas 1946, 1945-1947

1945 - 1947

"15 april 1945, De grote dag" Leeuwarden eindelijk vrij; bevrijdingsdag. Legervoertuigen van de bevrijders, Canadezen, in de stad (op het Nauw of de Voorsteek). Canadezen zijn in de stad bij "Marmerwerken" steenhouwerij. Tanks passeren de Wirdumerdijk, de Beurs en het Zaailand/Wilhelminaplein. Nsb'ers "moffen meiden" werden door de straten geleid en daarna ingesloten in het kamp Ericadorp, op het vliegveld. Ook waren er Schotten in Schotse kledij en met doedelzakken. Johan Witteveen is goede maatjes met de Canadese bevrijders, op het Wilhelminaplein. Hij zwaait aarzelend met een Nederlands vlaggetje. Beelden van een winkel in ijzerwaren "Otma" op de Wirdumerdijk. Op 28 mei 1945 is er een groot kinderfeest op de Wirdumerdijk, met Johan, Jef en Gerda. Augustus 1946, Grouw (Grou); een tochtje met de zeilboot "Good Luck" ze gaan picknicken en kamperen op de wal. De kinderen vermaken zich. "Wat zeg je van zo'n kapitein" Johan aan het helmhout. Johan heeft een hondje, Tommy. Met zijn allen doen ze de afwas. Sinterklaasfeest 1946, de intocht van Sinterklaas met de boot. 8 februari 1947, Johan wordt 5 jaar, we zien Johan op de "Vliegende Hollander". Het is winter, Johan in de sneeuw, er wordt druk geschaatst.

Vervaardiger
  • Johan Witteveen (Leeuwarden)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards