Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Rooms-katholieke zwembad Het Zwet. Midden achter v.l.n.r.

ca. 1945

Rooms-katholieke zwembad Het Zwet. Midden achter v.l.n.r. Henk Heinis, Wim Conijn, Jan Grandiek, Jankee, Piet Heine en Kees Floris. Voorste rij v.l.n.r Siem Duin, Mat Reijven, Hen Reijven, Sjaak Broeman, Oiet Grandiek, Bertus Grandiek en Lou Broeman. Het dorp Wormer kende in de jaren dertig de luxe van twee openluchtbaden. Een opmerkelijke situatie die het gevolg was van de verzuiling. De opening van het openbare zwembad "Het Zwet, met badmeester Jan Kuijper, aanhanger van de CPN, was in mei 1934, dat gaf beroering onder het katholieke deel van de bevolking, er mocht n.l. gemengd worden gezwommen. Het katholieke openluchtbad was een directe reactie op het naastgelegen openbare zwembad "Het Zwet", hier op de foto. Gemengd zwemmen kon bij het r.k. deel van Wormer niet door de beugel. In ca. 1936-1937 werd een katholiek zwembad gebouwd in het Zwet. Veel zegen rustte niet op het r.k. bad. In de hongerwinter 1944-'45 was men op zoek naar hout en werd het r.k. bad niet overgeslagen, en in de zomer van 1967 werd het grotendeels verwoest door een storm, dat betekende meteen het einde van het katholieke bad, met badmeester L.B. Eiling, deze was in de winter stoffeerder, hulpbadmeester was Bertus Rozemeijer. ( informatie van de BZA)

Collectie
  • Beeldbank Waterlands Archief
Type
  • Foto
Identificatienummer van Waterlands Archief
  • 0068-WAT002000838
Trefwoorden
  • Sport/Spel/Recreatie
  • Recreatie/Toerisme/VVV
  • Sport/Spel
  • zwembad
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards