Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview met WOII veteraan in Europa uitgezonden als Dienstplicht Koninklijke Landmacht op Breda

21 november 2008

Deze man werd in 1940 opgeroepen voor de dienstplicht. Hij beschrijft de nacht dat de Duitsers Den Haag binnenvielen en hoe de Nederlandse soldaten nog altijd geen besef hadden dat het echt oorlog was. Door de bezuinigingen van Colijn hadden ze te weinig munitie om echt weerstand te bieden. In september 1940 moest hij zijn uniform inleveren en in 1942 kreeg hij het verzoek zich te melden als krijgsgevangene. Dit deed hij niet. In 1944 ontmoette hij voor het eerst Amerikaanse soldaten die hij hielp aan voedsel te komen. Hij werd gevraagd als tolk voor de Engelsen en Amerikanen te werken en heeft zo in veel plaatsen in Duitsland, Nederland en zelfs Oost-Afrika de strijd van dichtbij meegemaakt. Ook al vindt hij nu dat hij weinig erkenning heeft gekregen als veteraan, toch is hij een tevreden mens.

Collectie
  • Interviewcollectie Veteranen Instituut
Identificatienummer van Nederlands Veteraneninstituut
  • 525
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards