Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Den Burg, gedenkraam in de R.K. kerk

Het gedenkraam in de R.K. kerk van Den Burg (gemeente Texel) is opgericht uit dankbaarheid aan Sint-Jozef voor de behouden terugkeer van de ongeveer 800 mannen en jongens die tussen de periode van 10-11 november 1944 en 14-30 maart 1945 door de bezetter werden gedeporteerd naar Assen. De eerste zondag na de wegvoering werd door pastoor J.Th.A.M. Gussenhoven de heilige Jozef in gebed aangeroepen. Gevraagd werd deze Texelaren weer spoedig bij hun familie te laten terugkeren. Een lijst met namen van de gedeporteerden, opgesteld door Dirk Lemstra, is in te zien bij de Historische Vereniging Texel. Oprichting Als gevolg van het bombardement tijdens de aprildagen van 1945 werd behalve schade aan verschillende kleinere ramen ook een groot driedelig raam geheel verwoest. Het geplaatste raam is een geschenk van de gedeporteerde mannen en jongens. Onthulling Op 24 juni 1947 is in de R.K. kerk een nieuw glas-in-loodraam aangebracht. De R.K. Parochiegemeenschap Texel draagt de zorg voor het onderhoud van het monument.

Vervaardiger
  • H. Moerkerk (ontwerp)
  • Firma Bogtmans (uitvoering)
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards