Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Vriezenveen, 'Exhortare'

Het monument 'Dringend Vermaan' in Vriezenveen (gemeente Twenterand) is opgericht ter nagedachtenis aan 24 medeburgers en geallieerden die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Het gedenkteken benadrukt de nooit eindigende inspanningen die nodig zijn voor het behoud van vrede, vrijheid en rechtvaardigheid. De namen van de 24 slachtoffers luiden: J. ten Cate, W.I. Christsen, E.W.C. Creed, A.F.M Emms, J.G. de Haas , B. de Haas-Cohen , J.W.W. Hamilton, A.J. Kamphuis, J. Kamphuis, J.R. Kerkdijk, J.D. Mackenzie, A.P. Mair, H.J. Meijers, E. Nijen Twilhaar, W.R. Norton, J.R. Payne, F. Pollak , J. van Putten, K. Schaap , J. Schaap-Salomonson , H.J. Schipper, D. Smoes, G.B. Stegeman en D. Webbink. E. Nijen Twilhaar sneuvelde in de meidagen van 1940 in Rotterdam. De Nederlandse militairen G.B. Stegeman en J. ten Cate sneuvelden in 1940 op de Grebbeberg. Op 26 maart 1942 is in Vriezenveen de 'Vickers Wellington' bommenwerper Z-1143 van No. 214 Squadron van de Royal Air Force neergestort. De zeskoppige bemanning (sgt. W.I. Christsen, p/o E.W.C. Creed, sgt. W.R. Norton, sgt. A.F.M. Emms, sgt. J.R. Payne en capt. A.P. Mair) is bij dit incident omgekomen en op 28 maart 1942 begraven op de Algemene begraafplaats. De joodse inwoners Julius Gesinus de Haas, Betje de Haas-Cohen, Franz Polak, Koopman Schaap en Julliette Anna Schaap-Salomonson zijn door de bezetter gedeporteerd en omgebracht in een concentratiekamp in Duitsland. Lt. J.W.W. Hamilton en s/sgt. J.D. MacKenzie behoorden tot de tienkoppige bemanning van de B-24H bommenwerper van het 733th Squadron van de 453th Bomber group van de U.S.A.F., die op 23 maart 1944 neerstortte in de venen westelijk van Bruinehaar. In de oorlog omgekomen verzetsmensen zijn: J. van Putten en D. Webbink (kamp Erika Ommen, 23 september 1944), D. Smoes (kamp Neuengamme, februari 1945), J.R. Kerkdijk en H.J. Meijers (Woeste Hoeve, 8 maart 1945), de gebroeders A.J. en J. Kamphuis (Almelo, 1 april 1945) en H.J. Schipper (Beerzerveld, 6 april 1945). IJ.W. den Drijver werd op 2 maart 1945 in Varsseveld met 45 andere Nederlanders door de bezetter gefusilleerd. J.F. Brink werd op 3 april 1945 in Vriezenveen bij het vorderen van een rijwiel doodgeschoten. De dienstplichtigen G.J. Meijerink, A.J. Krikken en C.W. Muller zijn in voormalig Nederlands-Indië gesneuveld. Onthulling Het monument is onthuld op 20 mei 1950 door vier dochters van omgekomen verzetsmensen en militairen. Na de diefstal van het standbeeld in 2015 is een werkgroep opgericht om het monument te herstellen. Hiervoor deden vijftien kunstenaars een voorstel waaruit één ontwerp is uitgekozen. Het vernieuwde monument werd op 5 april 2016, de dag van de bevrijding van Vriezenveen, onthuld door burgemeester Cornelis Visser, een leerling van groep 8 van de Rehoboth school en Dinie Winkel van het 4 mei comité.

Vervaardiger
  • origineel: Janny Brugman-de Vries
  • Jan-Carel Koster
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1133
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Verzet Nederland
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Beeld
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Geallieerde militairen
  • Sculptuur
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards