Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Assen, 'Texel-bank'

De 'Texel-bank' herinnert de inwoners van Assen aan de Texelaars die van november 1944 tot en met april 1945 door de Assenaren gastvrij ontvangen werden. Het eiland Texel was in de Tweede Wereldoorlog bezet door Duitse legertroepen, waarin vele Georgiërs hadden dienstgenomen. Eind 1944 vreesde de bezetter een aanval van de geallieerden op het eiland. Om te voorkomen dat de mannelijke bevolking zich bij hen zou aansluiten, werden (via aanplakbiljetten) alle mannen in de leeftijd van 17 tot en met 35 jaar opgeroepen. Te voet gingen bijna 700 mannen via Witmarsum en Donkerbroek naar Assen. Daar moesten zij zich melden bij de burgemeester. Na een kort verblijf in enkele schoolgebouwen kregen de Texelaars onderdak in de inrichting Port Natal of bij particulieren. Een aantal van de Texelaars werd ondergebracht in Vries, de zogenaamde 'Organisation Todt', die zich bezighield met de tewerkstelling van deze mensen. De dwangarbeid die zij moesten verrichten, bestond voornamelijk uit het graven van verdedigingswerken. In het Balloërveld en in het Asserbos moesten ze de loopgraven en tankgrachten graven. Na enkele maanden mochten de eerste dwangarbeiders weer naar huis. De laatsten zijn gebleven tot aan de bevrijding van deze omgeving in april 1945. Oprichting De herdenkingsbank is een geschenk van de Texelse bevolking. Onthulling Het monument is onthuld op 22 april 1950 door een afgevaardigde van de gemeente Assen.

Vervaardiger
  • J. van der Pijl (1901-1988)
Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1149
Trefwoorden
  • Gedenkbank
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards