Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Schiedam, bevrijdingsmonument

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Schiedam aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen en aan de herwonnen vrijheid en vrede. Oprichting Het gemeentebestuur van Schiedam heeft kunstenaar Jan van Luyn de opdracht gegeven het monument te vervaardigen, omdat het oorspronkelijke bevrijdingsmonument ('Het Naakt' van Pieter Starreveld) niet werd aanvaard als officieel gedenkteken. 'Het Naakt' werd 'als ornament' verbannen naar een verscholen hoek in het Julianapark. In de gemeenteraadsvergadering van 27 februari 1967 is dit besluit echter herzien. Het beeld kreeg formeel 'de status van bevrijdingsmonument'. Daarom heeft Schiedam twee officiële bevrijdingsmonumenten. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 1955.

Vervaardiger
  • Jan van Luyn (1916)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1176
Trefwoorden
  • Beeld
  • Sculptuur
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards