Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Leidschendam, 'Monument voor de Gevallenen'

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Leidschendam (gemeente Leidschendam-Voorburg) is opgericht ter nagedachtenis aan tien militairen van de 13e Batterij Luchtdoelartillerie die op 10 mei 1940 bij de verdediging van vliegveld Ypenburg zijn gesneuveld. De namen van de tien slachtoffers luiden: S. Bartels, J.J. Bieringa, W. Bruining, G.C. Everaars, T. Hagen, T.A.C. van Hest, R.P. de Jong, H. Leih, J.J. Le Roy en W.J.F. Swart. Het 13e Batterij Luchtdoelartillerie was in de meidagen van 1940 gelegerd in Park Leeuwenberg. Onder commando van luitenant Maduro vochten de militairen in en om Huize Dorrepaal. Oprichting Direct na de aanval is het monument opgericht door een aantal strijdmakkers van de slachtoffers. Door gebrek aan medewerking van de bezetter werd aanvankelijk een gedenksteen geplaatst op de begraafplaats in Voorburg, waar verschillende gesneuvelden lagen begraven. Onthulling Het monument is opgericht in augustus 1940.

Vervaardiger
  • Marian Gobius (uitvoering)
  • Prof. ir. J.A. Lucas (ontwerp)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1181
Trefwoorden
  • Gedenksteen
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards