Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Gorinchem, monument in het Merewadecollege

Het monument in het Merewadecollege te Gorinchem is opgericht ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen leraar en (oud-)leerlingen van deze school. De namen van de slachtoffers luiden: Johannes Ernst Frederik Blase, Johannes Petrus Cornelis Buiteman, Jan Hak, Wilhelm Killian, Cornelis Kreukniet, Daniël Josef Menasse , Leo Straus en Esther van Vriesland . Johannes Ernst Frederik Blase werd geboren op 8 februari 1923. In oktober 1944 is hij door de bezetter opgepakt. De tekst op de gedenkplaat vermeldt ten onrechte 'Blaze'. Johannes Petrus Cornelis Buiteman werd geboren op 24 maart 1922. Ook hij werd in oktober 1944 gearresteerd. Jan Hak werd geboren op 19 september 1920. Hij woonde in Giessen en was actief in het verzet. Wilhelm Killian werd geboren op 26 augustus 1924. Hij werd opgepakt in oktober 1944. Cornelis Kreukniet werd geboren op 7 september 1923. Hij werd opgepakt in oktober 1944. Daniël Josef Menasse werd geboren op 13 oktober 1926 en opgepakt in november 1942. Leo Straus werd geboren op 22 april 1886 in Wisch/Terborg (Gelderland). Hij was leraar Duits op de H.B.S in Gorinchem en Velsen. Esther van Vriesland werd geboren op 12 december 1926 en opgepakt in september 1942. Onthulling Het monument is onthuld op 23 december 1947 door leraar A. van der Werf, die tijdens de bezetting gevangen heeft gezeten. Er werden toespraken gehouden door de directeur, een leerling, een nabestaande, de gemeentesecretaris en de voorzitter van de Israëlitische gemeente. Het 'Merewadecollege' is een voortzetting van de H.B.S. die vroeger op de Vismarkt stond. Daar is nu het kantongerecht gevestigd.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 120
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards