Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Veldhoven, herdenkingsmonument

Het herdenkingsmonument in Veldhoven is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die in de bezettingsjaren of tijdens de koloniale oorlog in Indonesië in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogsgeweld zijn omgekomen. In Zeelst vielen tijdens een geallieerd bombardement op 17 september 1944 veel burgerslachtoffers. In dezelfde maand kwam Jan Koonings om door een granaatinslag bij de H. Caeciliakerk. Theo en Jan Schellekens werden door de bezetter gearresteerd en afgevoerd naar concentratiekamp Bergen-Belsen, waar Theo overleed. Frans Bekers sneuvelde in het verzet. Leo Somers en Jan Hagelaars kwamen om tijdens de bevrijding. En in voormalig Nederlands-Indië sneuvelden de militairen Piet van der Linden en Frits Verhagen. De oude luidklok van de parochiekerk H. Caecilia vertegenwoordigt een bewogen stukje Veldhovense geschiedenis. In januari 1943 was de klok op last van de bezetter uit de toren gehaald om te worden omgesmolten tot oorlogstuig. Drie jonge mannen (Jan Hoeks, Jan Sliepenbeek en Antoon Waarma) beraamden het plan om de klok weg te kapen. Dat lukte. In eerste instantie werd de klok verborgen in de gracht van de 'Doolhof'. Maar toen in april 1943 door de lage waterstand de rand van de klok boven water kwam, werd hij verplaatst. Tot het eind van de oorlog lag de klok begraven op luttele meters afstand van de plek waar nu het monument staat. Na de oorlog is de klok weer in gebruik genomen, maar vanwege een scheur verloor de klok eind 1991 zijn functie. De klok dateert van 1801 en heeft nog dienst gedaan in de toren die in de Zonderwijkse Akkers stond, op het terrein van 'De Oude Kerkhof' in d'Ekker'. Onthulling Het monument is onthuld op 2 mei 1992 door pastoor M. de Vries en wethouder L. Donkers.

Vervaardiger
  • C. Verspaandonk (10-01-1932)
Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1218
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Verzet Nederland
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Burgers voormalig Nederlands-Indië
  • Burgerslachtoffers
  • Overig
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards