Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Sint-Oedenrode, bevrijdingsmonument

Het bevrijdingsmonument in Sint-Oedenrode is opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse militairen en vier verzetsmensen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, aan de bevrijding van het dorp door Amerikaanse parachutisten en aan de twee medeburgers die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld. De namen van de acht slachtoffers luiden: Piet Baren, Martien Boeren, Gerard Bouwman, Janus Brugmans, Pieter van Oorschot, Martien Oppers, Theo van Schijndel en Jacob van der Welle. Sint-Oedenrode werd bevrijd tijdens operatie 'Market Garden', het geallieerde offensief van 17 tot 26 september 1944. Met deze grootscheepse operatie wilden de geallieerden vanuit België om een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland te veroveren. Lu chtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day). Onthulling Het monument is onthuld in 1950 door het Comité 'Oprichting Oorlogsmonument'.

Vervaardiger
  • Jacques van Rhijn
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1230
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Beeld
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Burgers voormalig Nederlands-Indië
  • Sculptuur
  • Geallieerde militairen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards