Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, 'Keesje'

Het monument 'Keesje' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan het 13-jarige jongetje dat op 13 december 1944 door de bezetter is doodgeschoten. Keesje Brijde woonde in de Czaar Peterbuurt in Amsterdam. Op 13 december 1944 ging hij in het oostelijk havengebied op zoek naar gloeiende stukjes steenkool voor zijn moeder. Maar dit gebied, 'De Rietlanden' geheten, was door de bezetter tot 'Sperrgebiet' verklaard. Die ochtend werd Keesje neergeschoten. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Keesje werd met paard en wagen naar de Oosterbegraafplaats gebracht, waar hij uiteindelijk werd begraven. Wie Keesje heeft neergeschoten is onduidelijk. Lange tijd werd verondersteld dat een lid van Grüne Polizei of een Nederlandse NSB'er de schutter was. In april 2010 ontving het Zeeburg Nieuws een email van 'H.K.'. Deze meldde er als kind getuige van te zijn geweest dat een Nederlandse Landwachter Keesje neerschoot. Ook het communistische dagblad De Waarheid schreef op 19 mei 1947 al dat een landwachter de dood van Keesje op zijn geweten had. Oprichting Het kruis is na de oorlog op de vermoedelijke plek van de moord geplaatst, aan de Borneokade.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1448
Trefwoorden
  • Kruis
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards