Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, 'Het Buikschot'

Monument 'Het Buikschot' herinnert de inwoners van Amsterdam aan de drie mensen die hier op 15 december 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd. De namen van de drie slachtoffers luiden: Dirk de Bruin (geb. 17 juni 1908), Jan Hendrik Faber (geb. 31 maart 1893) en August van Ginkel (geb. 16 juni 1911). De executie was een represaille voor een aanslag van het verzet op de spoorlijn. August (Guus) van Ginkel was radiotelegrafist/observator tweede klasse in vaste dienst bij het KNMI. Hij wist voor de inlichtingeneenheid van het Nederlandse verzet, de Packard-groep, strategische informatie via een Utrechtse zender door te geven aan de geallieerden in Londen. Tijdens de bezetting werden de publicaties en uitzendingen van het KNMI gestaakt en waren de weerkundige waarnemingen alleen bestemd voor de Duitse bezetter. De weerwaarnemingen waren in de oorlogstijd verschrikkelijk belangrijk, Zuid-Nederland was toen nog niet bevrijd. Met de informatie vanuit Nederland konden de meteorologen in Londen een weerbeeld maken. Dit was van belang voor de militaire operaties. De Duitsers ontdekten het werk van Guus van Ginkel en deden op 9 oktober 1944 een inval bij de zender in Utrecht. Guus van Ginkel dook aanvankelijk onder, maar op 17 november werd hij door de Duitsers gearresteerd op zijn werkplek. Hij werd in Amsterdam gevangen gehouden. Als represaille voor een aanslag op de spoorbaan langs de Tugelaweg in Amsterdam op 15 december 1944, fusilleerden de Duitsers dezelfde dag drie willekeurig gekozen gevangenen op de plaats van de aanslag. De 33-jarige Van Ginkel was een van hen. Oprichting Beeldhouwer Adam Jansma kreeg in 1962 de opdracht voor het vervaardigen van dit verzetsmonument. Onthulling In 1963 is het beeld te zien geweest op het Waarheidsfestival in de RAI.

Vervaardiger
  • Adam Jansma (1929-1965)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1474
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Beeld
  • Sculptuur
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards