Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, monument bij het Weesperplein

Het monument bij het Weesperplein in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de patiënten van verpleegtehuis 'De Joodsche Invalide' die op 1 maart 1943 door de bezetter zijn gedeporteerd. Op 27 februari 1943 waarschuwde de Joodse Raad dat verpleegtehuis 'De Joodsche Invalide' op 1 maart door de bezetter zou worden ontruimd. Hierop vluchtte een deel van het personeel. De volgende dag kwam er weer een waarschuwing. Die nacht maakten de overgebleven personeelsleden de vierhonderd bewoners klaar voor vertrek. Om half negen de volgende ochtend verschenen de Duitse overvalwagens. Alle bewoners en personeelsleden werden meegenomen. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité Herdenking Burgerzin. Het monument is ontworpen door Cephas S. Stauthamer. Onthulling Het monument is onthuld in 1950.

Vervaardiger
  • Cephas S. Stauthamer (1899-1983)
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards