Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, monument voor Annick van Hardeveld

Het monument voor Annick van Hardeveld in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsvrouw die hier op 4 mei 1945 door de bezetter is gefusilleerd. Zij was de laatste koerierster uit het verzet die is vermoord. Van Hardeveld was toen 21 jaar. Annick van Hardeveld was tijdens de bezetting opgeleid als verpleegster door het Rode Kruis. Naast haar werk als medisch analiste in het Wilhelmina Gasthuis was Annick koerierster van de Binnenlandse Strijdkrachten. In deze hoedanigheid gaf Annick boodschappen door aan leden van de verzetsgroep 'DZ-G10/NBS-SG sectie MAX III'. Ook vervoerde ze bonkaarten, wapens, valse papieren en soms zelfs onderduikers. Het hoofdkwartier van de koerierster was het ouderlijk huis van 'Ellie de Vries', aan het Valeriusplein. Hier ontving zij orders van Ellie, en ontmoette zij haar mede-koeriersters. Op de avond van 4 mei 1945 verlaat de 21-jarige Annick van Hardeveld op de fiets haar ouderlijk huis, om haar laatste opdracht uit te voeren. Ze is uitzinnig van blijdschap door de berichten van de Britse radio omtrent een op handen zijnde Duitse capitulatie. Annicks laatste opdracht was om de leden van verzetsgroep MAX III die zich in Amsterdam-Noord bevinden naar het Vossius Gymnasium te sturen. Hier had de sectie, onder commando van 'Tom Lingers' (schuilnaam voor Schilling) een geheime wapenopslag. In de loop van de avond kwamen alle leden van de verzetsgroep MAX III aan in het Vossius Gymnasium, behalve die uit Amsterdam-Noord. In de ochtend van 5 mei 1945 bereikte het bericht dat Annick van Hardeveld was doodgeschoten door de Grüne Polizei haar familie. Haar ouders en broer hadden al die tijd niet geweten dat ze actief in het verzet was geweest. Annick van Hardeveld ontving in 1981 postuum het verzetsherdenkingskruis. Oprichting De oprichting van het monument was een initiatief van Annicks broer Yann en haar vrienden. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door oud-burgemeester Ed van Thijn, in het bijzijn van haar familie en vrienden.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1617
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards