Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kootwijk, monument bij Radio Kootwijk

Het monument bij Radio Kootwijk in Kootwijk (gemeente Apeldoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan vier omgekomen radiomedewerkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog een bijdrage hebben geleverd aan het verzet. De namen van de vier slachtoffers luiden: Gerrit Meerhof, Jaap Stel, Jan Suijling en Carl Thomas. Het radiozendstation Kootwijk werd op 11 mei 1940 door de Duitse Wehrmacht bezet en onder direct toezicht geplaatst. De bezetter gebruikte het station voor het onderhouden van contact (in code) met hun onderzeeboten op de Atlantische Oceaan. Daarnaast werden de zenders ingezet voor propaganda-uitzendingen naar Groot-Brittannië en de neutrale landen. Ook fungeerde Kootwijk als stoorzender voor uitzendingen van Radio Oranje en de BBC. Het huis van Gerrit Meerhof was een onderduikcentrum van de Knokploeg. Tevens bood hij onderdak aan de zender PAW (later onder OD-roepletters). Toen men op 10 januari 1945 op het punt stond de zender naar een ander adres te verhuizen, vond een overval plaats door de Apeldoornse Sicherheitsdienst. Niet alleen de zender werd ontdekt, ook werden er wapens en onderduikers gevonden. In totaal werden twaalf mensen opgepakt. Gerrit Meerhof werd overgebracht naar het kamp De Kruisberg bij Doetinchem. Op 2 maart 1945 werd hij samen met 45 andere gevangenen als represaille door de bezetter gefusilleerd in een korenveld bij Varsseveld. Jaap Stel was in het inlichtingenwerk een medewerker van Gerrit Meerhof. Hij seinde gegevens over treintransporten en troepenverplaatsingen van de bezetter door naar het bevrijdde Nijmegen. Stel is tijdens de overval van de Sicherheitsdienst op het huis van Meerhof gearresteerd. Hij werd tewerkgesteld in Hamburg. Toen deze stad zwaar gebombardeerd werd door de geallieerden, is Stel waarschijnlijk omgekomen. Jan Suijling werkte bij Radio Kootwijk en was commandant van de Ordedienst. In de oorlogstijd heeft hij een aantal zenders gebouwd die operationeel moesten zijn als de bezetter Radio Kootwijk op zou blazen. Toen deze zenders werden ontdekt, moest Suijling onderduiken op een boerderij in Kootwijkerbroek. Maar de Nederlandse SS'er Van der Wal was op de hoogte van deze schuilplaats. Suijling werd gearresteerd en overgebracht naar de koning Willem III-kazerne te Apeldoorn. In de ochtend van 2 december 1944 is hij samen met veertien andere verzetsmensen op het voetbalveld van de kazerne gefusilleerd. Jan Suijling is begraven op Ereveld Loenen. In oktober 1944 werden de Apeldoornse mannen door de bezetter verplicht mee te werken aan hun verdedigingswerken. Carl Thomas had geen onderduikadres. Toen hij zich moest melden op de markt in Apeldoorn, werd hij op transport gesteld naar de zogenaamde Organisation Todt in Duitsland. Vlak over de grens (bij Rees) werd de stilstaande trein beschoten door Engelse jagers. Thomas heeft deze beschieting niet overleefd. Onthulling Het monument is onthuld in 1947.

Vervaardiger
  • Willem van Kuilenburg (1899-1955)
Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1712
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Gedenksteen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards