Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Sint Annaparochie, verzetsmonument

Het verzetsmonument in Sint Annaparochie (gemeente Het Bildt) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven omgekomen verzetsmensen die lid waren van Knokploeg Sexbierum. De namen van de zeven slachtoffers luiden: Lubbertus Blaauw, Jesse Dijkstra, Frederik Jan Kleinbrinke, Gerben Oswald, Lolle Rondaan, Gerrit Schuil, Johannes van der Weit. In de nacht van 25 op 26 september 1943 stelde Knokploeg Sexbierum het bevolkingsregister van Sint-Annaparochie veilig. Hiermee wilden zij voorkomen dat jonge mannen door de bezetter verplicht tewerkgesteld werden in Duitsland. Door verraad van Frans Michon (een van de medewerkers van de verzetsgroep) werden Lolle Rondaan, Folkert Bergsma, Gerrit Schuil, Gerben Oswald en Rients Westra op 22 november 1943 op Liauckama State te Sexbierum gearresteerd. Michon was volledig op de hoogte van de gang van zaken en heeft de Sicherheitsdienst in Groningen ingeschakeld. Op 14 februari 1944 werden Rondaan, Bergsma, Schuil door het Polizei Standgericht te Assen ter dood veroordeeld. Zij werden op 16 februari 1944 gefusilleerd in een uithoek van het vliegveld Schiphol. Oswald werd op 18 februari gefusilleerd. Zij werden op het ereveld in Bloemendaal begraven. Lolle Rondaan werd geboren op 3 januari 1919 in Beetgum. De wagenmaker was tijdens de bezetting werkzaam voor de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. Hij pleegde overvallen op distributiekantoren, hielp onderduikers aan verblijfplaatsen en voorzag hen van bonkaarten. Verder was hij medewerker van het illegale blad Voor God en den Koning en het weekblad Voor God, Nederland en Oranje , later veranderd in Op Wacht . Daarnaast verspreidde Rondaan andere illegale bladen en vlugschriften. De gemeente draagt de zorg voor het monument.

Vervaardiger
  • Henk Rusman
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1737
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards