Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kollumerpomp, verzetsmonument

Het verzetsmonument in Kollumerpomp (gemeente Noardeast-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan vier leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten die in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen. De namen van de vier slachtoffers luiden: Gerrit Bleeker, Heine de Bruin, Jacob de Graaf en Pieter Postma. In de nacht van 13 op 14 april 1945 namen de strijders van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) in de gemeente Kollumerland de sluizen bij Dokkumer Nieuwe Zijlen in bezit met de opdracht deze te beveiligen. Ongeveer een kilometer ten zuiden van de sluizen bezetten een viertal groepen van de NBS de driesprong. Zij hielden ruim 36 uur stand. In het kader van deze actie werd op de Soensterdijk een autobus van de bezetter, die naar het westen probeerde te ontkomen, aangevallen. Hierbij ontstond een hevig gevecht, waarbij Pieter Postma dodelijk werd getroffen. Toen op zondag 15 april op de Soensterdijk uit de richting van Kollumerpomp een SS'er op een motor kwam aanrijden, stak hij bij de confrontatie met de NBS'ers zijn handen omhoog als teken van overgave. De ontwapening van de SS'er nam nogal wat tijd in beslag. Plotseling kwam er een vrachtauto opdagen met zwaar bewapende soldaten. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij Gerrit Bleeker en Jacob de Graaf om het leven kwamen. Op maandag 16 april 1945 was de aflossingsploeg op weg naar de verzetsgroep aan de Soensterdijk, toen twee auto's uit de richting Kollumerpomp kwamen aanrijden. De bewaking van de post Soensterdijk veronderstelde dat het Canadezen waren, wat een fatale vergissing bleek te zijn. Het was de bezetter. Commandant Heine de Bruin werd dodelijk getroffen. Gerrit Bleeker werd geboren op 20 februari 1909 in Leeuwarden. De kandidaat-notaris te Kollum werd begraven op de Algemene begraafplaats te Kollum. In dit dorp is een straat naar hem vernoemd. Jacob de Graaf werd geboren op 5 november 1902 in Kollum. De landbouwer werd begraven op de Algemene begraafplaats te Kollum. In Kollumerpomp is een straat naar hem vernoemd. Heine de Bruijn werd geboren op 2 maart 1920 in Oudwoude. De veehouder werd begraven op de N.H. begraafplaats te Oudwoude. In dit dorp is een straat naar hem vernoemd. Pieter Postma werd geboren op 2 april 1913 in Buitenpost. De huisschilder werd begraven op de N.H. begraafplaats te Kollumerzwaag. In dit dorp is een straat naar hem vernoemd. Onthulling Het monument is onthuld op 14 april 1950 door de Commissaris van de Koningin in Friesland, mr. H.P. Linthorst Homan. Het gedenkteken werd ontworpen door Nico Onkenhout uit Amsterdam, die tijdens de oorlogsjaren in Kollum was ondergedoken.

Vervaardiger
  • Nico Onkenhout
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1739
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Beeld
  • Sculptuur
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards