Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kessel, oorlogsmonument

Het oorlogsmonument herinnert de inwoners van Kessel aan vijftien medeburgers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, aan acht Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld in de omgeving van Kessel en aan twee Kesselnaren die om het leven zijn gekomen tijdens de koloniale oorlog in Indonesië in het voormalige Nederlands-Indië. Tevens is het monument een plek van bezinning, waar men kan nadenken over het herwinnen van vrijheid en het belang van mensenrechten. De namen van de Kesselse oorlogsslachtoffers luiden: Hermanus Bartels, Harrie Bots, Felix Bruynen, Nel Croonenbroek, Adriaan van Dinther, Johannes van der Eerden, Berta van Emden, Pierre van Emden, Hendrikus Engels, Mari van Esch, Sef Feller, Frits Giesbertz, Len van Geloven, Frans Geraedts, Alfons Haffmans, Johannes de Lang, Pierre Mooten, Sieng Mooten, Harrie Nieskens, Piet Peeters, Willem Reinders, Frans Schreurs, Tiel Timmermans, Cornelis Venmans en Johannes van Zon. Op 10 mei 1940 werd Nederland overrompeld door de Duitse inval. Als Maasdorp lag Kessel in de frontlinie. Tussen Venlo en Kessel-Hout lagen drie Nederlandse compagnies van het 2de Grensbataljon in bunkers langs de westelijke oever van de Maas. De militairen probeerden tevergeefs de bezetter tegen te houden. Acht militairen zijn in die dagen gesneuveld. Op 10 of 11 november 1944 werd een Duitse officier samen met zijn oppasser in een bos bij Kessel-Eik onder vuur genomen. De officier werd daarbij gedood, maar de soldaat overleefde de aanslag. Mogelijkerwijze was dit het werk van leden van de Knokploeg die regelmatig in de bossen van Kessel rondzwierven. In de buurt van het schietincident lag de boerderij van de familie Scheurs. Dit boerengezin verzorgde 22 onderduikers in het kamp 'Timmermans-Bosch' en vijf in het kamp 'Broek'. Deze noodkampen waren ingericht, omdat men in Kessel bij herhaling kampte met een gebrek aan schuiladressen. Op 14 november 1944 arresteerde de bezetter vader Christiaan Schreurs, samen met zijn zoon Frans. Zij werden naar de Sicherheitsdienst in Venlo overgebracht. Frans werd verdacht van de aanslag in het Kesselse bos. Na zijn ontkenning ging de Sicherheitspolizei over tot zware mishandelingen. De boerenzoon zwichtte en liet weten dat zich in de bossen in een kamp vijftien tot twintig gewapende personen ophielden. Hij gaf ook toe aan de schietpartij te hebben deelgenomen. Vader Schreurs werd op 18 november weer vrijgelaten. Frans Schreurs werd een dag later in het Venlose politiebureau doodgeschoten door Sicherheitsfunctionaris C. Schut. Onthulling Het monument is onthuld op 16 september 1988 door burgemeester G. Kirkels. De plaquette ter nagedachtenis aan de acht gesneuvelde soldaten is onthuld op 4 mei 2000 door burgemeester Stefan Huisman.

Vervaardiger
  • Wim Rijvers (27-07-1927)
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1773
Trefwoorden
  • Zuil
  • Verzet Nederland
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
  • Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards