Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Alteveer, bevrijdingsmonument

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Alteveer (gemeente Stadskanaal) aan de bevrijding van Tange-Alteveer op 13 april 1945. Tijdens de gevechten tussen de geallieerden en de bezetter sneuvelde de Poolse militair Bernard Grabowski. Ook raakten twee dorpsbewoners dodelijk getroffen door granaatscherven. Begin april 1945 naderden de geallieerden in hoog tempo de provincie Groningen. De bevrijding van de provincie voltrok zich in drie regio's: de grensstreek tussen Musselkanaal en de Dollard, de stad Groningen en het 'bruggehoofd Delfzijl'. Leden van het plaatselijk verzet waren er in geslaagd 'De IJzeren Klap' te behouden. Dit was de enige brug over het Stadskanaal in de wijde omgeving die nog niet was vernield. Een verkenningseenheid van de Eerste Poolse Pantserdivisie, onder leiding van generaal S.W. Maczek, maakte van deze kans dankbaar gebruik en overschreed op 11 april bij Musselkanaal de provinciegrens. Nog dezelfde dag rukten de Polen verder op en bereikten Stadskanaal en Mussel. De volgende dag werd Onstwedde bevrijd. Bij Tange-Alteveer (ten westen van Onstwedde) bevond zich een verkenningseenheid van het Duitse 'Marinefestungsbataillon 359'. Toen Poolse pantservoertuigen op 13 april dit dorpje bereikten, opende de bezetter het vuur. De Poolse verkenners trokken zich terug, waarna hun artillerie Alteveer beschoot. Twee dorpsbewoners kwamen bij deze strijd om het leven. Na Alteveer met artillerie beschoten te hebben, vielen de Polen in de middag aan. Poolse tanks schoten een schuur in brand, waarin zich Duitse marinesoldaten hadden verschanst. Vanuit die schuur werd de Poolse militair Bernard Grabowski doodgeschoten. Toen de Duitsers even later de brandende schuur uit renden, liepen ze recht in een kogelregen van Poolse mitrailleurs. Het gevecht was snel beslist. Negen Duitsers sneuvelden en de overige militairen van het 'Marinefestingsbataillon' gaven zich over. Daarmee was Tange-Alteveer bevrijd. Onthulling Het monument is onthuld in 1945.

Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1847
Trefwoorden
  • Zuil
  • Geallieerde militairen
  • Burgerslachtoffers
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards